Какво е акупунктура иглотерапия

Акупунктура иглотерапия е древен метод на въздействие, целящ благоприятно въздействие върху организма.Джъндзю (акупунктура, моксиране и вендузи) е направление от китайската медицина,се прилага с цел да се отблокират (отпушат) енергийно проводните пътища (канали, колатерали).

Акупунктура в превод означава иглоубождане на определена точка. Съществуват 12 чифтни и 2 единични канала, които кореспондират директно с вътрешните органи – стомах, бъбреци, черен дроб, бял дроб, далак, дебело черво, тънко черво и т.н., като се третират точките разположени върху тях. В зависимост от проблема, който е възникнал се селекционират определени точки и се поставвят игли на определените места. Иглите, които се използват са стерилни и са за еднократна употреба,индивидуални за всеки пациент.

В китайската медицина най-важният постулат е равновесие във всичко – балансът в работата, храненето, почивката, т.е. човек трябва да бъде умерен. Не трябва да се страда от недостиг на физическа активност, но в същото време не бива да има прекаляване, стане ли това организма се обременява, настъпва дисхармония и ако не се вземат навременни мерки се стига до заболяване.

В древността лечителите са хващали болестта в нейния зародиш и както акупунктурата така и другите раздели на китайската медицина са били използвани като профилактично средство. Но иглотерапията е много мощно средство за лечение, както за остри така и на хронични заболявания.

Развитието на акупунктурата и другите направления в китайската медицина не преминава плавно през хилядолетната практика, редуват се периоди на разцвет до пълно отричане и премахване от държавната система на Китай, но в момента, заема достойно място сред традиционните методи за здравеопазване.

В същността на акупунктурата е да се установи точно дали става дума за недостиг или излишък, дали е остро или хронично, кой орган е засегнат и съответно да се селекционират правилните акупунктурни точки и да се направи терапевтичната програма. Но без да се промени стериотипа на живот и ако се очаква само лечение на иглотерапията резултата ще е трудно забележим или временен.

Когато изготвяме плана за лечение или съответно поддръжка на добър статус, комбинираме акупунктура с играждане на добър стериотип на работа, гимнастика и ежедневен баланс.

За допълнителни въпроси и консултации, не се колебайте да се свържете с мен чрез посочените начини за Контакти или да запишете час в удобно за Вас време през сайта в менюто Резервация.

Comments are closed.