Болки в лакътя-Тенис лакът (латерален епикондилит)

Наименованието Болки в лакътя-Тенис лакът (латерален епикондилит) идва от спортовете, в които предмишницата е често използвана и натоварвана като например тенис, фехтовка и други. Болката се проявява при възпаление на залавното място на екстензорите (разгъвачите) на ръката от прекомерно натоварващи, често повтарящи се движения в областта, като страдащи от тенис лакът са и хора работещи, като масажисти, с отвертки, не на последно място са засегнати и работещите на компютър, стационарното държане на ръката в едно положение и движенията с мишката допринасят, за развитие на възпаление в областта.

Болката обикновено се проявява при натоварване на предмишницата, а при покой се успокоява, но не са изключени и ситуации, в които има болезненост дори и при покой, което води и до нарушаване на съня. Обикновено диагнозата се поставя въз основа на клиничните оплаквания и палпаторно, в някои от случаите има и оточност на тъканите, а понякога се достига и до функционална слабост на тъканите, възможно е симптомите да преминат и по предмишницата.

В спортната практика тенис лакътя (латерален епикондилит) се получава от неправилна техника на игра, неподходяща тенис ракета или много натегната корда на ракетата, а при професиите, в които има пренапрежение в лакътна става и предмишницата.

Лечението на тенис лакът е консервативно, обикновено се изписват противовъзпалителни, кортикостероидни инжекции, които ако се направи добра програма и се подберат противовъзпалителни и намаляващи болката етерични масла, стават безмислени.

В моята практика латералния епикондилит (тенис лакът), лекувам чрез акупунктурна програма, етерично-маслен модул на КАН терапия, УЗ и КАН крем.

За допълнителни въпроси и консултации, не се колебайте да се свържете с мен чрез посочените начини за Контакти или да запишете час в удобно за Вас време през сайта в менюто Резервация.

Comments are closed.