При травми на колянна става

Анатомичната особеност на колянна става предразполага при определени условия да се получава травматичност свързана с пълна или частична руптура (разкъсване на кръстни връзки), латерален или медиален менискус. Причина за това е максимално мускулно усилие и по-рядко директен удар при максимално напрежение. Подобни ситуации се получават при някои видове спорт като ски алпийски дисциплини, бягане, футбол, джудо или друг спорт свързан с бърза смяна на позицията на тялото, при която се получава пренапрежение в колянна става. Травмираният усеща силна болка по вътрешната страна на колянната става, движенията са ограничени до невъзможни, ставата е оточна, може да се наблюдава и кръвонасядане и рефлекторен спазъм на мускулите, в следствие на което се нарушава двигателната активност на ставата. При докосване на засегнатата зона, същата е болезнена.

Когато имаме пълно разкъсване на структурите в и около колянна става лечението е хирургично, а масажа, акупунктурата или КАН терапията са в следоперативния период, но при частично лечението е изключително консервативно. Много често стари травми на колянната става дават отзвук в последствие. При тях също трябва да се обърне внимание, докато е възможна все още консервативната намеса.

В началото целта е спадане на оточността на ставата, намаляване до изчезване болезнеността на ставата, след което се работи и за стабилизиране на колянна става, изглаждане на походката, която поради травмираността в част от кинетичната верига може да доведе до изкривяване на таза, пренапрежение в тазобедрена става и поясна област и съответно появяване на болезненост в тези зони.

Най-добри резултати се получават при комбиниране с акупунктра, ултразвукова терапия и етерично-маслен модул на КАН терапията, комреси с КАН крем.

 За допълнителни въпроси и консултации, не се колебайте да се свържете с мен чрез посочените начини за Контакти или да запишете час в удобно за Вас време през сайта в менюто Резервация.

Comments are closed.