Гръбначните изкривявания са проблем с важно социално значение. Борбата с тях е насочена предимно към профилактичната дейност в ранна детска възраст, но поради предимно безсимптомното им протичане и незабележимо начало при деца с неправилна стойка са причина за късното им откриване. Често Гръбначните изкривявания имат прогресивна клиника, което може да доведе до тежки деформации и нарушение на дейността на вътрешните органи, намалява работоспособността, а в последствие и до инвалидизация.

Гръбначните изкривявания биват: сколиоза, кифоза, лордоза, плосък гръб. Като в зависимост от това в коя посока се получава изкривяването се определя вида и степента.
Най-тежко и може би като честота на разпространение се смята сколиозата. Много често сколиозата бива компенсирана т.к. вестибуларния апарат се стреми винаги да позиционира тялото и в случая се образува допълнителна кривина, която компенсира мускулникя дисбаланс и наклона на тялото. Ако изкривяването не се хване и не се повлияе в тийнейджърска възраст, т.е. във фазата на разтеж се стига до силен дисбаланс на мускулите, при което едните мускули изпадат в активна недостатъчност, а от другата страна в пасивна недостатъчност. Деформацията бива вродена и придобита.
гръбначни-изкривявания-002Кифозата е деформация на гръбначния стълб, която е увеличена кривина в предно-задна посока, засягаща горната част на тялото.
Лордозата съответно е изкривяване в поясния (лумбален) дял на гръбначния стълб.
В практиката ми на кинезитерапевт много добри резултати се получават при наблюдение в ранна възраст, и при наличие на някоя от деформациите съм прилагала моксиране, масаж с етерични масла и подбор на упражнения, които да се изпълняват в домашна обстановка. При индивиди със завършен костен растеж вендузотерапия, гуаша и КАН терапия.
Важно е да се знае, че гръбначните изкривявания са лечими открити в детска възраст.

За допълнителни въпроси и консултации, не се колебайте да се свържете с мен чрез посочените начини за Контакти или да запишете час в удобно за Вас време през сайта в менюто Резервация.

Comments are closed.